Centrum pomocy

    Edytor DNS - jak dodać rekord A, CNAME lub SRV?



    Wstęp


    Edytor DNS to narzędzie pozwalające na dodawanie oraz usuwanie rekordów DNS dla swoich subdomen oraz domen. Aby zacząć z niego korzystać należy wejść do cPanelu, w zakładkę "Edytor DNS" na hostingu www, pod który została podpięta domena.



    Brak zakładki "Edytor DNS" oznacza, że musisz zmienić pakiet na wyższy (z dostępem do edytora DNS) np. NET-Pro lub BIZ.


    Teraz należy kliknąć "Zarządzaj" przy domenie, dla której chcemy dodać lub edytować rekord DNS. Z tego poziomu możemy od razu dodać taki rekord jak np. A lub CNAME.



    Następnie wybieramy po naciśnięciu wskazanego przycisku jaki typ rekordu chcemy dodać.




    Dodawanie rekordu typu A


    Rekordy tego typu przekierowują adres domeny lub subdomeny na podany adres IP. W tym przykładzie chcemy aby nasza subdomena o nazwie blog.przyklad.pl kierowała na adres IP 123.123.123.123. Teraz wystarczy nacisnąć "Dodaj rekord". Gdy rekord zostanie dodany zostaniesz o tym poinformowany w komunikacie.




    Dodawanie rekordu typu CNAME


    Rekordy tego typu służą do tworzenia aliasów domeny. W tym przykładzie chcemy aby nasza subdomena o nazwie forum.przyklad.pl kierowała na inny adres inny.przyklad.pl. Teraz wystarczy nacisnąć "Dodaj rekord". Gdy rekord zostanie dodany zostaniesz o tym poinformowany w komunikacie.




    Dodawanie rekordu typu SRV


    Rekordy tego typu służą do wskazania portu, na którym pracuje dana usługa lub serwer. W tym przykładzie chcemy aby możliwe było połączenie się z naszym serwerem TeamSpeak 3 za pomocą naszej domeny o nazwie ts.przyklad.pl. W polu port należy wpisać port na którym łączymy się z serwerem TeamSpeak. W polu Lokalizacja docelowa wpisz adres (w postaci nazwy), który kieruje na serwer TeamSpeak - może to być np. ts.przyklad.pl o ile stworzony został wcześniej taki rekord A. Pola Priorytet (0 to najwyższy) oraz Waga (im większa tym bardziej ważna) oznaczają jak ważny jest rekord SRV względem innych rekordów tego typu. Waga ma znaczenie tylko gdy dwa lub więcej rekordy mają taki sam priorytet.




    Usuwanie zdefiniowanych już rekordów



    Usuwanie już istniejących rekordów jest bardzo proste. Wystarczy nacisnąć "Usuń" przy rekordzie, który chcemy usunąć a następnie potwierdzić decyzję.